agkorea.blogg.se

En blogg där jag dokumenterar mitt år i Sydkorea

2 dagars

Kategori: Allmänt



Dessa 2 dagar har varit väldigt intensiva, jag har träffat många nya studenter och åkt runt. Jag har inte så mycket tid, kl är snart 1 på naten och imon har vi introduction day. Första bilden för idag är reklamen i Suwon.


Vi besökte un palazzo reale di sera. Impressive. 
E Sun ci ha fatto da guida.
Chiacchierando anche davanti alla vista över Suwon.
Dopodiché abbiamo chillat e assaggiato il ricewine, che sembra latte ma ha un sapore un po acido. Queste erano chillatrici professioniste che sedute in piazza cantavano.

 Sempre loro.
Abbiamo concluso la serata mangiando chicken 'n' beer e giocando a giochi koreani bevendo soju. Fino alle 2.
 
 
Il giorno dopo, cioé oggi, é iniziato un po segt ma poi siamo stati invitati a cena a casa di Sun. Fichissimo, c'era tutta la famiglia, eravamo seduti per terra e managiavamo a volontá. 
Dopo una lunga giornata a Incheon, vicino Seoul siamo tornati in metro.
 
Domani sera usciremo di nuovo, så mammi non preoccuparti, se non aggiorno il blog vuol dire che mi sto divertendo.
 
Notte.

the big typhoon is here, woo!

Kategori: Allmänt

Det var faktist inte så farligt här. Tyfonen har gjort mycket skador men inte här. Det blåser lite mer är när det stormar i Skärhamn, fast det är varmt och det regnar. Man går runt i flipflop, det torkar snabbast! Idag var vi med världens snällaste Sun. En korensk kille som har hjälpt oss med att fixa med allt från mobiltelefoner till mat till den såkallade "alien registration card". Vi utforskade den koreanska byråkratin. Inte så jätte farligt faktist, jag trodde att det skulle vara mycket krångligare, men tack vare Sun gick allting rätt så smidigt. Vi satt på cafét som är i samma byggnad som våra Doorms (Väldigt mysigt till skillnad från alla andra matsalar restauranger och affärer) och letade efter kurser. Det var inte det lättaste att hitta kurser på engelska för att många av dom jag hade valt visade sig vara "bilingual" dvs att kurslitteraturen på engelska men lektionerna på koreanska. Jag tror dock att jag fick ihop det till slut. Jag testade tvättmaskinerna som var ganska spännande eftersom ALLT var på koreanska. Min kläder blev rätt rena ändå. Jag har dock ingenstans att hänga dom så dom hänger på galgar överallt i rummet. Till kvällsmat köpte jag nudlar i burk och blev förvånad över att det inte var pulversmak utan riktiga torkade kryddor. Sen ville jag ha 2 bananer men det gick inte att köpa jag var tvungen att köpa 10 st. Så jag sket i det och köpte kakor istället. Det finns inte så mycket frukt och det som finns är ganska dyrt. Synd. Imon ska jag träffa några andra utbytesstudenter och utforska campuset. Städa golvet i rummet. Köpa mer grejjer för att städa. (det är ganska smutsigt i rummet). Jag betalade hyran idag oxå. Dte var rätt spännande. Jag har nu ett koreanskt bankkonto, så jag tog ut pengar med icakortet (gratis) jag fick ta ut i flera omgångar eftersom det var mycket pengar, satte in det cash på mitt koreanska konto (oxå i flera omgångar) sen förde jag över pengar till Dormitoryn. Och allt detta för att spara 100 spänn som banken tar vid utlandsöverföring. :-) Det var rätt komiskt :-)
 



Ett smart sätt att dricka vatten på, platta muggar!!
handla
Här är mitt rum.
 

Inflyttning :-)

Kategori: Allmänt

Today hände massor! Jag flyttade alla mina grejjer med tunnelbana till Suwon. Våra faddrar "buddys" som de kallas här väntade på oss och visade oss runt. De var jätte söta och trevliga, lite blyga i början men det gick, jag babblade på bra och frågade om allt möjligt. Jag drack min första islatte gjord på grön te, jätte sött!! gott. 
 
Mitt rum är ganska litet och vi bor 2o2. Min nya rumskompis heter Laura och kommer från Colombia. Campus är enormt jämfört med Liu, det finns 3 busshållplatser och det tar typ en timma att ta sig runt by foot. Jag har skaffat ett koreanskt bakkort och köpt en kopp och en skål för att käka frukost :-) Det är skönt att flytta in och känna sig lite mer "hemma" och det ska bli najs att få lite rutiner. Men detta inte för än på måndag. 
 
Imon ska tydligen en tyfon komma förbi och då får vi inte gå ut. 

varmt!!

Kategori: Allmänt

Nu var det igen det där med frukost. Det finns ingenstans där man kan köpa en vettig macka för ett vettigt pris. Det blev supermarket och ett minipaket flingor. Det blev helt ok faktist.
 
Imorgon ska jag åka ut till Suwon och få mitt rum. Det ska bli skönt att komma till skolan och få lite mer koll på hru mitt år kommer bli, jag är faktist lite trött på att turista, idag var det varmt, temperaturen låg runt 30 grader och fuktigt!!!
 
Vi gick en guidad tur på slottet och det var väldigt intressant. Vi hade en trevlig guide som visade oss runt i en timma. Jag älskade alla geometriska mönster som prydde varenda vägg och gata. Det var häftigt att se att de hade ett avancead golvvärmesystem och man fick sig oxå en dos koreansk historia vilket inte var helt fel. Tydligen så har jagpanerna invaderat landet vid 2 tillfällen och förstört mycket. Intressant att veta var att taket på byggnaderna är lite utsvängda i kanterna pga att dom ska följa bergen i bakgurnden. Kejsare var väldigt välutbildade, och fick plugga hela dagarna. En av dessa kom på "hangeul" vilket är det fonetiska alfabetet som används idag i Korea. Han gjorde detta eftersom man tidigare använde kinesiska tecken som var många och svåra och vanligt folk hade inte tid att studera så mycket. En snäll kejsare tycker jag!! Det fanns överallt väldigt mycket symboler i hela arkitekturen som t.ex. gargoyler som skulle skydda palatset, olika djur mot olika hot. Även hur hela palatset var uppbyggd hade med ying och yang, öst och väst att göra. I öst där solen går upp ska prinsen leva för att det symbolerar framtiden. I väst begravde man döda kejsare. Alla byggnader där kejsaren bodde låg på en symmetriaxel. Draken är kejsarens symbol.
Senare under dan gick vi runt och chillade mest.
 
 
 
 
 
 

lakan

Kategori: Allmänt

Vilken konstig dag! Vi gick ut igår och kom hem kl5. Så vi vaknade idag kl halv3. Jag slog alla mina rekord i att sova länge.. 
 
Målet för dagen var att köpa lakan och äta. Vi tog oss till en del av stan där det skulle finnas en marknad där de sålde sängkläder. Där åt vi på 7 våningen och hade utsikt över Seouls blivande design center. Det var varmt och fuktigt ute på gatorna och man kände att luften inte var den renaste. marknaden var konstig. Vi kom fram att det inte finns vanlika lakan i Korea. De bäddar med ett täcke som är ganska tjockt, som absolut inte får plats i min resväska. Jag ska leta vidare när jag kommer till Suwon. 
 
Vi träffade några amerikaner som var på affärsresa och bjöd oss på några konstiga koreanska snacks. Musslor som smakade gammalt salt fiskvatten. Det var inte så gott. 
 
Vi avslutade dagen med att sitta på ett café och dricka en kiwi juce. 
 

world press photo

Kategori: Allmänt

Eftersom det är svårt att hitta nånstans där man kan käka en normal frukost köpte vi igår mjölk och flingor. Det var skönt att äta något bekant i morse innan dagens utflykt. Vi tog tunnelbanan och åkte till Seoul Art Center för att se World Press Foto 12. Riktigt bra fotografier och lagom lång utställning.
 
 
Senare blev det besök på en Electronic Market för att köpa ett simkort. Otroligt stort 9 våningar med allt från kameror, datorer och telefoner. Häftigt var att rätt mycket var second hand och till ett bra pris. Det skulle jag vilja se mer i Europa. Jag kom ut med en gammal Anycall mobil, nåt undermärke från samsung och ett nytt koreanskt nummer.
 
 
Jag besökte en liten affär som låg nära vårat hostel. Cyklar!!  Så många snygga cyklar på samma ställe har jag aldrig sätt. Väldigt färgglada och minst hälften var fixie. Killen som jobbade där visade mig hans egen cykel, så snygg!! En ny fixie skulle ligga på omkring 400 dollar, japanskt ram. Jag hoppas att jag behöver en cykel i Suwon, för då åker jag tillbaka och köper en :-) Jag hittade oxå en affär som sålde Lazy Oaf kläder!!
 Denna bilden är tagen vid metro stationen, alla köar lungt och försiktigt.
Och här kommer några välklädda koreanska affärskvinnor.
 
Ikväll ska vi äta bbq och gå ut. 
 
harebrahej
 
 
 
 

Idag: meditation o lite smått o gott

Kategori: Allmänt

Vi tog tunnelbanan och åkte i cirka en timma för att komma till andra sidan floden, där Seouls world trade center ligger. Idag besökte vi Bonghnsa templet där vi hängde på en guidning som tog 2 timmar. Första delen var en rundtur i området sedan fick vi vara med om en traditionell teceremoni där vi fick smaka 2 olika te sorter, grön te och krysantemum. Det gröna teet var jätte gott, det andra smaka mest som kamomill. Efter detta fick vi bygga lotusblommor i papper och meditera med en riktig munk i 10 minuter vilket var riktigt jobbigt!! Munken var häftig, vig och stor! Han mediterar 14 timmar m dan! Templet befinner sig mitt i stan och det är verkligen en oas, man kommer bort från all hets och trafik. En riktig kontrast.
 
 
Vi gick över vägen och kom in i Seouls strörsta underjordiska shoppingcenter, stort, och de verkar älska sina smarta telefoner/tvapparater/surfplattor för att dom har dom överallt!
 
 
På tunnelbanan hem frågade en äldre man vart jag kom ifrån och efter en liten pratstund sa han att förstod han inte varför jag åkte just till Korea för att plugga produktutveckling, det räckte inte med förklaringen att jag ville se något annorlunda, i alla fall var han väldigt glad och trevlig.
 
Saker jag har lärt mig om Korea:
De äter sushi till frukost, på väg till jobbet.
På bussen/tunnelbanan sitter ALLA och stirrar på sin smartphone.
 
Godnatt!
 
 

Dag 2

Kategori: Allmänt

Idag var en riktigt spännande dag. Vi gick mest runt och utforskade vår stadsdel Hongdae.
 
Här kommer en massa bilder! 
En vanlig syn i Hongdae.
 
En vakt.
 
----------
 
--------
 
--------
 
 
-----------
 
 
---------
 
------------
 
------------
--------------
Så satt vi på golvet och åt. Efter att vi sprungit runt länge för att leta efter en restaurang som stod med på guiden gav vi upp och gick in hit. Vi fick ta av oss skorna, och sätta oss på en liten kudde. Ingen pratade engelska och vi förstod inte ett ord. Servitrisen pekade till slut på grannens mat och vi nickade. Vi fick in en kyckling i en gryta och då började hon babbla igen. Hon pekade på klockan. Vi skulle tydligen vänta 10 min innan kycklingen var klar. Det var annorlunda och gott.
 
 
 Det var idag, nu ska jag sova, gonatt!!
 
 
 
 
 
 

Cena

Kategori: Allmänt

I kväll åt vi korean barbecue och gick en sväng runt kvarteret. Jättemysigt att sitta länge och äta, kolla folk gå förbi och märka alla småskillnader som finns.

mer bilder

Kategori: Allmänt

Framme

Kategori: Allmänt

Dopo un viaggio assurdo, siamo finalmente arrivate!
Le prime impressioni:
grigio
caldo umido
non ho ancora visto un coreano senza uno smartphone
i soldi sono tantissimi
aria condizionata a palla
tutti gentilissimi
in poche parole Strafigo, diversissimo!

Il viaggio in se é andato bene ma mooolto lungo.

Alle 5 sveglia, in auto fino all'areoporto, poi aereo fino a Stoccolma. Li é iniziato il vero viaggio. Con Qatar Arways fino a Doha, 6 ore di volo. Abbiamo visto Baghdad dall'alto, guardato un film e mangiato da piccole scatoline diverse un pollo con la purea alquanto interessante. La cosa piú divertente era una schermata che indicava la direzione della mecca durante tutto il viaggio, hehe!!

Doha é un posto strano, 36 gradi di notte e sultani vestiti di bianco che fanno shopping. Alla partenza del secondo volo iniziano le sorprese. Al gate un'hostess mi dice "buisness" e io un po confusa lo guardo e gli chiedo di ripetere. Dopo un po' capisco che mi hanno spostato in Buisness Class. Il perché rimarrá un mistero. Imbarco. Una hostess molto gentile e troppo sorridente si presenta come "Li" e mi fa vedere il mio posto. Mi siedo e mi sento un po' come se avessi rubato. In realtá non faccio in tempo a posare le chiappe sul sedile regolabile con massaggio incluso che Li é giá lí (hehe) pronta a portarmi un bicchiere di champagne. Mi apre la bottiglia davanti al naso e mi porge il bicchiere su un vassoio. Quando anche il signore libanese accanto a me si é sistemato inizia la serata. Li arriva con un necessär con creme, profumo e spazzolino, le calze, i tappi per le orecchie, il "copriocchi", il pigiama e la coperta. Poi ancora un succo d'arancia come aperitivo. Ora di cena verso le 2 di notte scelgo dal menú un piatto arabo che arriva dopo l'antipasto. Ma oltre alla scelta c'é il servizio assurdo, tu stai li seduta e non muovi un dito mentre l'hostess ti tira fuori il tavolino, mette la tovaglia, ti porge il tovagliolo, apparecchia e in fine ti porta il cibo che era pure strabuono! Stravolta mi addormento sul sedile inclinabile che é quasi del tutto orizzontale.
..Cosí arrivai a Seoul riposata e sazia dopo una colazione di tre portate. :-)

Seoul é grigia, piove spesso e molto umida. Pagato l'ostello sono senza soldi e scrivo. Ora doccia e piú tardi usciremo a mangiare qualcosa. Qua sono giá le 8 di sera.

Per oggi basta. Domani ci faremo un giro per Seoul :-)

I coreani sembrano "modemedvetna" e tecnologici!

Packat

Kategori: Allmänt

Packat klart! På måndag är det dags...

Det har varit fett svårt att packa för ett år men nu är väskan stängd och jag vågar inte öppna den igen för än jag är framme. Den väger 22 kg!

Borde börja packa

Kategori: Allmänt

Idag, en regnig dag som blev en jättefin kväll ska jag börja packa min stora resväska. Jag har 2 veckor kvar men det känns som mycket längre, jag ska hinna med Way out West, hälsa på kusinerna och jobba klart. Det kommer gå snabbt så bäst jag börjar packa nu!